Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΑΦΕΙΕΡΩΜΑ - Top 10 Prison Movies


Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της ταινίας Escape Plan με τους Sylvester Stallone και Arnold Schwarzenegger, αποφάσισα να κάνω μια λίστα με της 10 καλύτερες ταινίες που διαδραματίζονται σε φυλακές.


10) Escape from Alcatraz (1979)                                                                 


Βασισμένο σε αληθινή ιστορία μία ομάδα ανθρώπων κάνει το ακατόρθωτο και δραπετεύει από την περιβόητη φυλακή του Alcatraz. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Clint Eastwood!

9) Bronson (2008)


Ο Τσαρλς Μπρόνσον ή αλλιώς ο «ο πιο επικίνδυνος Βρετανός κατάδικος» καταδικάστηκε το 1974 σε επταετή φυλάκιση. Έλα όμως που δεν τα πήγαινε και πολύ καλά με τους δεσμοφύλακες και τελικά κάθισε 34 χρόνια... Ένα  έργο με πολύ χιούμορ αλλά και βία με τον Τομ Χάρντι να δίνει τον καλύτερο του εαυτό.

8) The Green Mile (1999)

 

Από τις πιο γνωστές ταινίες του είδους αφηγείται την ιστορία ενός δεσμοφύλακα της πτέρυγας των θανατοποινίτων. Βασισμένη σε βιβλίο του Stephen King με το επιτελείο τον ηθοποιών να δίνει καταληκτικές ερμηνείες.

7) Midnight Express (1978)

      

Αμερικάνος τουρίστας στην Τουρκία συλλαμβάνεται για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Η αδικία του συστήματος αλλά και οι συνθήκες της κράτησες του δημιουργούν μια ιστορία που κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει. 

6) Papillon (1973)

      

Η αληθινή ιστορία του γνωστού Πεταλούδα ενός μικροαπατεώνα που έχει καταδικαστεί αδίκως για φόνο στις φυλακές της Γουινέας στη Νότια Αμερική. Η θέληση του για ελευθερία θα τον οδηγήσει να κάνει τα πάντα για να αποδράσει. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο μεγάλος Steve McQueen και ο Dustin Hoffman

5) Hunger (2008)


1981 σε βρετανικές φυλακές μία ομάδα κρατούμενων του ΙRA διεκδικούν τα βασικά τους δικαιώματα. Για να πετύχουν το σκοπό τους ξεκινούν απεργία πείνας. Σκληρές εικόνες όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο σκηνοθέτης Steve McQueen (καμία σχέση με τον ηθοποιό) στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

4) American History X (1998)

 

Ή αλλιώς η ταινία που θα έπρεπε να διδάσκετε στα σχολεία αγγίζει το θέμα τον φυλετικών διακρίσεων με μία πολύ ξεχωριστή ιστορία. Βίαια όσο χρειάζεται κάνει τον θεατή να ταρακουνηθεί για τα καλά με τον Edward Norton να δίνει τον καλύτερο του εαυτό.

3) Das Experiment (2001)

  

20 άντρες έναντι αμοιβής δέχονται για 14 μέρες να συμμετέχουν σε ένα ψυχιατρικό πείραμα που αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε περιβάλλον φυλακής.Οι έξι γίνονται δεσμοφύλακες με την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιήσουν βία και οι υπόλοιποι 8 κρατούμενη. Μετά από μερικές μέρες η κατάσταση ξεφεύγει και τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο. Αριστούργημα made in Germany.

     

Φυσικά η καλύτερη και πιο υπερτιμημένη ταινία του imdb δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Σε μια ιστορία πάλι του Stephen King ένας τραπεζίτης μπαίνει άδικα φυλακή για το φόνο της γυναίκας του και εκεί αναπτύσσει μια δυνατή φιλία με τον συγκρατούμενο του μέχρι να φτάσουν και η δύο στην λύτρωση. Καθηλωτική ταινία που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου.

1) Celda 211 (2009)


Τέλος στην κορυφή βρίσκετε το Κελί 211, ένα διαμάντι ισπανικής προέλευσης. Από τις πιο ρεαλιστικές της λίστας και με αθάνατους χαρακτήρας να εστιάζει στην λανθασμένη λειτουργία των σωφρονιστικών συστημάτων. Αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος με μία πολύ δυναμική πλοκή. 
________________________________________________________________________________

Διευκρίνιση: Είναι λογικό πολλές  ταινίες να έχουν μείνει εκτός λίστας είτε γιατί δεν τις έχω δει ή απλά δεν τις βρήκα ενδιαφέρον.Το σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσει και άλλη λίστα  με όσες άφησα απέξω. Μην διστάσετε να αφήσετε την δικιά σας λίστα στα σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου