Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Mad Max: Fury Road (2015) - Review / Κριτική


<<What a lovely day!>> είναι μία από της πρώτες ατάκες που ακούγονται στη ταινία κάτι που σε προϊδεάζει για την συνέχεια της προβολής. Ο λόγος για την συνέχεια του θρυλικού franchise Mad Max έπειτα από τριάντα χρόνια που έχει ανάδειξε όχι μόνο έναν χαρακτήρα ορόσημο αλλά έβαλε και την Αυστραλία στον κινηματογραφικό χάρτη, Κι αν η απουσία του Mel Gibson σε κάνει να δυσανασχετείς ο Tom Hardy και η Charlize Theron δεν έβλαψαν ποτέ κανένα...

Βρισκόμαστε σε μία μετά-αποκαλυπτική εποχή όπου αγαθά όπως η βενζίνη και το νερό τα ελέγχουν οι λίγοι. Ο Mad Max ως γνωστός περιπλανώμενος θα αναγκαστεί να ενώσει τις δυνάμεις του με την Furiosa (Charlize Theron), οδηγό ενός κλεμμένου φορτηγού όπου το φορτίο του είναι υψίστης σημασίας. Και η καταδίωξη ξεκινάει!



Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει ο τόπος με sequel, reboot προσπαθώντας να αντλήσουν απ'όπου μπορούν λεφτά, το Mad Max δεν είναι μία τέτοια ταινία. Βλέπεις το τέταρτο μέρος της σειράς έχει από πίσω του τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη George Miller που είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν πίσω από την κάμερα πριν από τριάντα έξι χρόνια στο πρώτο Mad Max άλλα και στα υπόλοιπα.

Έτσι ο George Miller και σε αυτή του την ταινία με απόλυτη μαεστρία καταφέρνει να δημιουργήσει μία απίστευτη κινηματογραφική εμπειρία για τον θεατή. Σκηνές δράσεις η μία πίσω από την άλλη, καταδιώξεις χωρίς τελειωμό, αδρεναλίνη στα ύψη και το κυριότερο η ταινία σε κρατά στην τσίτα και τα 120 λεπτά που διαρκεί.

Από την άλλη θα μου πεις μα δεν έχει σενάριο παρα μόνο ελάχιστους διαλόγους... Πέρα από την βασική πλοκή που υπάρχει δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Οι εικόνες που δείχνει είναι τόσο δυνατές που γεμίζουν την ταινία. Επιπλέον φαίνεται πόσο καλοδουλεμένο είναι το σύμπαν που μας παρουσιάζει από τις λεπτομέρειες στα οχήματα μέχρι τα τοπία που δείχνει.  Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα εφέ με υπολογιστή.

<<έπαιζα τον κακό και στο Mad Max του '79>>

Τέλος κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη ενός σπουδαίου cast. Αν και ο Tom Hardy είναι πολύ καλός ηθοποιός και προσπαθεί να αποδώσει τον ρόλο του όσο καλύτερα μπορεί η Charlize Theron είναι αυτή που κλέβει την παράσταση. Η Furiosa είναι δυναμική και ανελέητη όταν το απαιτούν οι συνθήκες αλλά ταυτοχρόνως και συναισθηματική και είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια του έργου. Επίσης μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε και ο Nicholas Hoult στον ρόλο του Nux.

Αν και καθυστέρησα να γράψω αυτό το review (τι περίεργο) προτείνω σε όποιον δεν το έχει δει ακόμα να τρέξει στην πλησιέστερη κινηματογραφική αίθουσα γιατί ο Mad Max είναι μία εμπειρία για την μεγάλη οθόνη. Κι αν δεν έχεις δει τις προηγούμενες, δεν πειράζει με το που τελειώσει η προβολή θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις. Περιμένουμε τις συνέχειες!

To Mad Max: Ο δρόμος της οργής προβάλετε στους κινηματογράφους από τις 14/5.

 Προσωπική Αξιολόγηση: 4/5
  

 Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου