Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

300: Rise Of An Empire (2014) - Review / Κριτική

Only the Gods Can Defeat the Greeks

Από που να πρωτοξεκινήσω; Είναι prequel,είναι sequel ή μήπως και τα δύο; Τα trailer πολλά υποσχόμενα, θα αξίζει η ταινία ή θα είναι άλλη μία χολλυγουντιανή αρπαχτή;  Ερωτήσεις που θα έκανε ο καθένας μας. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τελευταίας στιγμής δεν ήξερα αν άξιζε να πάω σινεμά, αλλά όσο έβλεπα τα trailer υπό τον ήχο του War Pigs των Black Sabbath τόσο πωρωνόμουν και το αποτέλεσμα απλά Ε Π Ι Κ Ο!

Η ταινία "300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας" διαδραματίζετε χρονολογικά πριν, παράλληλα και μετά την μάχη των Θερμοπυλών. Ιστορικά άστο καλύτερα. Ο στρατηγός Θεμιστοκλής προσπαθεί να ενώσεις όλους τους Έλληνες  για να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα στρατεύματα του Θεού-Βασιλιά Ξέρξη και της Αρτεμισίας.

god king xerxes

Το έργο είναι βασισμένο στο κόμικ του Frank Miller "Xerxes", το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Noam Murro (ποιος;). Ασφαλώς οι επιρροές του Zack Snyder,σκηνοθέτη και σεναριογράφου των 300, δεν λείπουν καθώς σε αυτό το "σίκουελ" συμβάλει ως παραγωγός και σεναριογράφος.

Και κάπου εδώ τα προβλήματα ξεκινάνε. Από τα πρώτα λεπτά διαπιστώνουμε πως ο Murro έχει κάνει μία κόπια του Snyder χρησιμοποιώντας την ίδια σκοτεινή αισθητική, μπόλικο slow motion στις μάχες και για μεγάλη διάρκεια. Τόσο πολύ που στην αρχή νόμιζα πως όλη η ταινία θα πηγαίνει έτσι.. Επίσης αυτό το θέμα με τις κλοτσιές πρέπει να σταματήσει. Δεν γίνετε κάθε Έλληνας στρατηγός να έχει σαν special power την κλοτσιά(slow motion πάντα) ενάντια σε αντιπάλους υψηλών αξιωμάτων. Καμιά δικιά του καινοτομία πράγμα που αποτελεί και το βασικότερο μείον της ταινίας.


Όσο αφορά τους ηθοποιούς από την πρώτη ταινία έχουμε την βασίλισσα της Σπάρτης Γοργώ (Lena Headey, ναι από το Game of Thrones) ενώ ο Gerard Butler δεν μας έκανε την τιμή να συμμετάσχει σε αυτήν την ταινία γιατί η καριέρα του έχει πάρει άλλη τροπή.Μάλλον δεν του αρέσουν τα mames.Επίσης έχουμε και τον Rodrigo Santoro ως Ξέρξης που για πρώτη φορά, τουλάχιστον στην αρχή ο φαίνεται νορμάλ και όχι αυτό το "πράγμα" που μας δείχνουν.


Στις νέες προσθήκες έχουμε τον Sullivan Stapleton στον ρόλο του Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής αν και θεωρητικά είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας ο χαρακτήρας του είναι πολύ επιφανειακός χωρίς να πέφτει η απαιτούμενη βαρύτητα. Παρόλα αυτά γαμάει και δέρνει (με όλη την σημασία).

Και πάμε τώρα στην αληθινή πρωταγωνίστρια της ταινίας την Eva Green που κλέβει την παράσταση. Η Εva που λέτε είναι η Αρτεμισία και μάλιστα είναι από τις λίγες φορές που ο "κακός" είναι πιο υπερβλητικός από τον κύριο ήρωα και πόσο μάλλον γυναίκα (μα τι γυναίκα). Μοχθηρή αλλά και sexy ταυτόχρονα η Eva Green θα σε κάνει να μην παίρνεις τα μάτια σου από πάνω της.

Eva Green

Όπως αντιλαμβάνεστε η σύγκριση με την πρώτη ταινία είναι αναπόφευκτη, Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που θα γουστάρει το κοινό τους 300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας. Όσοι λάτρεψαν τους 300, που ειναι μία ταινία φαντασίας και όχι ιστορική έχουν λόγους να τρέξουν κινηματογράφο για να απολαύσουν μία ταινία γεμάτη δράση και ένταση. Σίγουρα όχι στον ίδιο βαθμό με την προηγούμενη αλλά από'τι άκουσα σε 3D κάτι γίνετε ;) Από 6 Μαρτίου στους Κινηματογράφους.

Υ.Γ. Εσύ που θα την κράξεις για την ιστορική ακρίβεια πίσω στην βιβλιοθήκη σου...

Προσωπική Αξιολόγηση: 3.5/5



Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου