Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

World War Z (2013) - Review


Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ ονομάζετε η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Marc Forster (Quantum of Solace) με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt. Πρόκειται για ένα μετά-αποκαλυπτικό θρίλερ με ζόμπια που είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Max Brooks.

Ο Gerry Lane πρώην υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών μετά από το ξέσπασμα θανατηφόρας πανδημίας που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι προσπαθεί να  σώσει την οικογένεια του. Για να τα καταφέρει θα γυρίσει όλο τον κόσμο προσπαθώντας να σταματήσει την πανδημία που εξαπλώνεται ραγδαία και απειλή την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.



Τα τελευταία χρόνια όλο παρατηρήσουμε μία άνοδο με ταινίες  που αφορούν τους νεκροζώντανους. Αρχικά την τιμητική τους είχαν τα βαμπίρ που αφού πέρασαν από τα στούντιο του Hollywood και γελοιοποιήθηκαν πλήρως (Twilligt κτλ.) τώρα έχουν σειρά οι ταινίες με τα ζόμπι. Παρόλα αυτά νομίζω πως πρώτη φορά έχουμε μία τόσο ακριβή παραγωγή (190εκ.) που έχει ως περιεχόμενο ζόμπι και να πετύχει,τουλάχιστον εισπρακτικά, με αποτέλεσμα να υπάρξει και sequel.Έτσι έχουμε σίγουρα μια πολύ καλή ταινία από άποψη εφέ και με τρομερά πλάνα.

Ας μπούμε όμως στο ζουμί της υπόθεσης.Ο Marc Forster όπως και στο Quantum of Solace δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει.Οι γρήγορες σκηνές και τα κλειστοφοβικά πλάνα αντί να δημιουργήσουν ένα κλίμα άγχους, καταφέρνουν απλά να κουράσουν τον θεατή (τουλάχιστον εμένα).

Το σενάριο σαν ιδέα είναι είναι λίγο πολύ κλασσικό για την θεματολογία αυτού του είδους, με την διαφορά λόγου budget να μπορεί να διαδραματίζετε σε περισσότερες χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι έχει κάποια κενά όπως το "από πού προήλθε ο ιός".Επίσης δεν εμβαθύνει πολύ στους χαρακτήρες. Ίσως το sequel που σκοπεύει και σε τριλογία να μπορέσει να λύσει κάποια ζητήματα. Από την άλλη δεν έχω διαβάσει και το βιβλίο για να ξέρω περισσότερα.

Όσο αφορά του cast έχουμε πάλι έναν συνηθισμένο Brad Pitt έχοντας υιοθετήσει το ίδιο στυλάκι που έχει σε σχεδόν όλες του τις ταινίες. Μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε τον όνομα της Mireille Enos (The Killing) που επιτέλους την βλέπουμε και στον κινηματογράφο ως την σύζυγο. Δυστυχώς ο ρόλος της είναι μικρός.


Ωστόσο το ταινιάκι δεν το λες και κακό. Οι γρήγορη πλοκή του και οι σκηνές με μάζες από ζόμπι καταφέρνουν να μην το καταντήσουν βαρετό.Άλλωστε όπως ανέφερα τα εφέ είναι πολύ καλά και ρεαλιστικά.Επίσης η έκδοση UNRATED δείχνει πολλά περισσότερα και είναι κάπως πιο ενήλικη. Ιδανική ταινία για παρέα σε σπίτι,βράδυ με μπύρες.Αν είστε φαν του είδους δείτε οπωσδήποτε το "28 Days Later" του Danny Boyle.

Προσωπική Αξιολόγηση: 3/5




  Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου