Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα - Top 10 Vampire Movies


Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που το Hollywood θα μας φουσκώσει τα μυαλά με τα trailer των νέων ταινιών που θα δούμε μέσα στον Χειμώνα. Όπως κάθε σινεφίλ, έπεσα και εγώ θύμα αυτού του Marketing και η μόνη ταινία που γυροφέρνει το μυαλό μου τον τελευταίο καιρό είναι το νέο έργο όπου πρωταγωνιστεί ο  χαρισματικός Luke Evans, που έχει τίτλο Dracula Untold. Με αφορμή λοιπόν το trailer αυτό σκέφτηκα να παρουσιάσω το δικό μου Top 10 κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τους αιμοδιψείς φίλους μας.


10. Twilight Franchise


Δυσκολεύτηκα πολύ με δημιουργία της λίστας αλλά ότι και να έκανα δεν μπορούσα να αφήσω εκτός το εν λόγω franchise. Το αντίκτυπο που είχε η συγκεκριμένη σειρά ταινιών στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη ήταν τεράστιο. Η μεγάλη επιτυχία του twilight υπήρξε ηθικός αυτουργούς για πολλές άλλες δημιουργίες με παρόμοια θεματολογία. 

9. Dracula dead and loving it


Από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρωδιών που έχουν ως θέμα τον κόμη δράκουλα. Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης Mel Brooks και ο ξεκαρδιστικός Leslie Nielsen δημιουργούν μια παρωδία της κλασσικής ιστορίας που κάθε άλλο παρά τρόμο μου προκάλεσε όταν την είδα…


8. Nosferatu (1979)


Αρχικά στην λίστα ήθελα να βάλω την ομότιτλη ταινία που κυκλοφόρησε το 1922 αλλά επειδή πρόκειται για βουβό κινηματογράφο σκέφτηκα ότι είναι κάπως περιττό (δεν πρόκειται να κάτσει να την δει κανείς εν έτη 2014) . Ωστόσο και η γερμανικής παραγωγής εκδοχή Nosferatu του 1979 είναι αρκετά πετυχημένη αν και δεν καταφέρνει να προκαλέσει τον ίδιο τρόμο και την ίδια αποστροφή της παραγωγής του 1922 


7. Interview with a vampire


Ο σκηνοθέτης Neil Jordan σε συνεργασία με τους ηθοποιούς Tom Cruise, Brad Pitt και Christian Slater καταφέρνουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική οπτική στην κατάρα των Vampires. Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό έργο ανάγει την ζωή των εν λόγω πλασμάτων της νύχτας σε ανθρώπινο επίπεδο και πραγματεύεται ζητήματα όπως είναι ο έρωτας, η προδοσία, η μοναξιά και ο αγώνας για επιβίωση. 


6. Hotel Transylvania


Ο δημιουργός του Samurai Jack και του Dexter's Laboratory Genndyν Tartakovsky παρουσιάζει μια ιστορία που ως κεντρικό ήρωα αυτήν την φορά έχει τον κόμη στην προσπάθειά του να διευθύνει ένα ξενοδοχείο. Η συγκεκριμένη αυτή απόπειρα από την Sony picture animation ήταν κατά την γνώμη μου μια από της καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 2012. Η παραγωγή μάλιστα πίστεψε τόσο πολύ στην επιτυχία της που έφερε πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες να χαρίσουν τις φωνές τους στους φιλοξενούμενους του κόμη. Οι Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade και ο CeeLo Green είναι μερικοί από τους εν λόγω ενοικιαστές του ξενοδοχείου.


5. Underworld


Η σειρά ταινιών με τίτλο Underworld πραγματεύεται την αιώνια διαμάχη μεταξύ λυκανθρώπων και vampires. Αν και το πρώτο από τα πέντε κινηματογραφικά έργα που κυκλοφόρησαν (μέχρι στιγμής) έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία και ήταν αρκετά πρωτότυπο σαν ιδέα, τα επόμενα μου φάνηκαν αρκετά επαναλαμβανόμενα. Ωστόσο αξιόλογη ήταν η προσπάθεια της Kate Beckinsale η οποία και πρωταγωνιστούσε.


4. Van Hellsing


Στην ίδια φιλοσοφία με το underworld κινείται και το Van Hellsing στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Hugh Jackman. Το συγκεκριμένο έργο παρουσίασε την κλασσική ιστορία του βιβλίου με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις. Αν και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό δυστυχώς αφήνει ένα αίσθημα υπερβολής . Παράλληλα παρουσιάζει πολλά κενά στο σενάριο. Παρά τα αρνητικά του όμως παραμένει μια πολύ καλή ταινία δράσης με αρκετά ενδιαφέρουσες στιγμές.


3. Blade (1998)


Ο γνωστός ήρωας της marvel δεν μπορούσε όπως είναι φυσικό να λείπει από την λίστα. Γνωστός και με το προσωνύμιο daywalker ο συγκεκριμένος υπερ-ήρωας αν και δεν είναι ολόκληρος vampire έχει όλες τις δυνάμεις τους και ελάχιστες από τις αδυναμίες τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ρόλο του αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Wesley Snipes. Η συγκεκριμένη προσπάθεια του σκηνοθέτη Stephen Norrington είναι αρκετά αξιόλογη και βρίσκεται τόσο ψηλά στην λίστα για τις απίστευτες σκηνές δράσεις και την ερμηνεία του Snipes.


2. Dracula (1958)


Η ταινία αυτή αποτελεί μια από τις καλύτερες μεταφορές του μυθιστορήματος στην μεγάλη οθόνη. Ο σκηνοθέτης Terence Fisher σε συνεργασία με τους ηθοποιούς Christopher Lee, Peter Cushing, Michael Gough, Melissa Stribling και Carol Marsh κατάφεραν και δημιούργησαν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες όλων των εποχών. Μέσα από την συγκεκριμένη προσπάθεια ο Cristopher Lee κατάφερε και στιγματίστηκε από τον ρόλο αυτόν για όλη του την ζωή. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την ερμηνεία του ως κόμης δράκουλας.


1. Bram Stoker’s Dracula (1992)


Στο νούμερο ένα της λίστας μου δεν θα μπορούσε όπως είναι φυσικό να βρίσκεται άλλο κινηματογραφικό έργο αφού ο σκηνοθέτης της συγκεκριμένης προσπάθειας δεν είναι άλλος από τον Francis Ford Coppola. Οι ηθοποιοί που χρησιμοποίησε ο Coppola για την συγκεκριμένη του απόπειρα συμπεριλαμβάνουν τους Gary Oldman, Winova Ryder, Keanu Reeves και Anthony Hopkins. Αν και ο Oldman δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την ερμηνεία του Christopher Lee ως κόμης στο σύνολο το cast κατά την άποψη μου ήταν πιο δυνατό με εξαίρεση τον Keanu Reeves. Το συγκεκριμένο έργο  θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία αφού συνολικά μάζεψε $215.862.692.

CaptainMyron

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου