Κυριακή 18 Μαΐου 2014

The Double (2013) - Review / Κριτική

Ο σωσίας 2014

Τι θα γινόταν αν μια μέρα ξυπνούσες και έβλεπες τον σωσία σου να σε έχει αντικαταστήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σου κάνοντας πράγματα που δεν θα τολμούσες ποτέ να κάνεις; Αυτό είναι και το ερώτημα που μας θέτει ο Richard Ayoade στην δεύτερη του ταινία με τίτλο "Ο Σωσίας". Ο νεοσύστατος σκηνοθέτης επιστρέφει μετά το εκπληκτικό Submarine (2010) με μία μαύρη κωμωδία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ντοστογιέφσκι με τους Jesse Eisenberg και Mia Wasikowska στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Σάιμον Τζέιμς (Jesse Eisenberg) είναι ένας μοναχικός άνθρωπος που περνάει απαρατήρητος μπροστά από όλους ακόμα και από την κοπέλα (Mia Wasikowska) τον ονείρων του. Δουλεύει σκληρά ενώ τα αφεντικά του δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειές του και έχει μια μητέρα σε οίκο ευγηρίας που με το ζόρι μπορεί να σχηματίσει δύο ολοκληρωμένες προτάσεις σερί. Τα πάντα όμως θα αλλάξουν όταν έρθει στην δουλεία του ο Τζέιμς Σάιμον (Jesse Eisenberg ξανά!). Ο Τζέιμς είναι πανομοιότυπος εμφανισιακά του Σάιμον αλλά εντελώς διαφορετικός στο χαρακτήρα. Μία βελτιωμένη έκδοση του Σάιμον θα λέγαμε που είναι αγαπητός από όλους, τα πάει καλά με τις γυναίκες και πάνω απ' όλα έχει αυτοπεποίθηση. Όταν όμως ο Σάιμον ανακαλύψει πως ο Τζέιμς προσπαθεί να του πάρει τι ζωή τότε πρέπει να δράσει άμεσα. (Μπέρδεμα ε:)

Ο σωσίας

Ο λόγος που μου τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η ταινία είναι το όνομα του Άγγλου κωμικού Richard Ayoade.Το Submarine μου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και ήμουνα πολύ περίεργος να δω την προσέγγιση που θα έκανε σε ένα τόσο περίεργο θέμα.Το κινηματογραφικό του στυλ είναι σαφώς επηρεασμένο από τον Wes Anderson μόνο που το δικό του σύμπαν είναι πιο σκοτεινό και μοναχικό. 

Η ταινία είναι αρκετά ατμοσφαιρική και γεμάτη αντιθέσεις όπως και οι χαρακτήρες της. Ακολουθεί αργούς ρυθμούς ενώ οι διάλογοι είναι γρήγοροι, νευρική και απότομοι δημιουργώντας μια αγχώδης κατάσταση. Σε κάποια σημεία είναι αστεία ενώ σε κάποια άλλα γίνεται καταθλιπτική.Μεγάλη βαρύτητα όμως έχει και η μουσική επένδυση που κινείτε σε ρυθμούς γιαπωνέζικου ποπ του 1960. Όσο περίεργο και αν ακούγεται έχει ένα από τα καλύτερα soundtruck που άκουσα τον τελευταίο καιρό.

Ο σωσίας 2014


Παρόλα αυτά το δυνατό χαρτί της ταινίας είναι ο Jesse Eisenberg που υποδύεται και τους δύο ρόλους του Σάιμον και του Τζέιμς. Από την μία νιώθεις συμπάθεια για τον Σάιμον και από την άλλη μισείς τον Τζέιμς. Είναι τρομερό το πόση καλή ερμηνεία δίνει ο Eisenberg που μας κάνει να ξεχνάμε το πρόσωπο του και να επικεντρωνόμαστε στους δύο καλά δομημένους χαρακτήρες. Φυσικά αξιοσημείωτη είναι και η ερμηνεία της Mia Wasikowska που παίζει έναν μικρότερο ρόλο.

Τέλος όπως καταλαβαίνετε η ταινία είναι πολύ παράξενη και σίγουρα δεν απευθύνετε σε όλους. Κυρίως σε περίεργους θα έλεγα καθώς το φινάλε ή θα σε κάνει να την λατρέψεις ή να την μισήσεις. Προσωπικά πιστεύω πως όταν σου δώσει τα ερεθίσματα που θέλει και μπεις μέσα στο κλίμα της ταινίας το τέλος δεν θα έχει νόημα και το αφήνει ο σκηνοθέτης στην φαντασία σου.  Παρόλα αυτά έχουμε να κάνουμε με μία πολύ άρια ταινία κινηματογραφικά , με σπουδαίες ερμηνείες, σκηνοθεσία και σενάριο mindfuck. Με λίγα λόγια:  Ayoade το έκανες το θαύμα σου και πάλι!

Ο Σωσίας προβάλετε στους κινηματογράφους από τις 15 Μαΐου.
Προσωπική Αξιολόγηση: 3.5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου