Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αφιέρωμα:Ο Al Pacino μέσα από 10+1 αγαπημένες ταινίες


Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια ένας μεγάλος κινηματογραφικός αστέρας γεννήθηκε. Ο λόγος για τον Alfredo James "Al" Pacino που έμελλε  να γίνει ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του και αγαπημένος χιλιάδων κινηματογραφόφιλων σε όλη την υφήλιο.

Ο Al Pacino γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1940 από Ιταλούς γονείς στο ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Σε ηλικία 17 ετών παράτησε το σχολείο για την υποκριτική. Για να πετύχει το όνειρο του πέρασε από πολλές κακουχίες καθώς χρειάστηκε να κοιμηθεί πολλές φορές στο δρόμο για να μπορέσει να πληρώσει τα δίδακτρα της σχολής του (Herbert Berghof Studio).

Το 1966 ύστερα από πολλές προσπάθειες καταφέρνει να γίνει δεκτός στην οργάνωση "Actors Studio" για επαγγελματίες ηθοποιούς και η ζωή του αρχίζει να βελτιώνετε. Ακολουθούν αρκετοί ρόλοι στο θέατρο αλλά και στο Broadway. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας είχε κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση αλλά και κινηματογραφική με έναν μικρό ρόλο στην ταινία Me, Natalie (1969).

Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος έρχεται δύο χρόνια μετά στην ταινία The Panic in Needle Park (1971) που αποτελεί και κομβικό σημείο στην καριέρα. Χάρις αυτόν, ο Francis Ford Coppola το επέλεξε για τον ρόλο του Michael Corleone και όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην κινηματογραφική ιστορία.

Ακολουθούν οι 11 αγαπημένες μου ταινίες με τον Al Pacino:

11. You Don't know Jack (2010)


Στην βιογραφική τηλεταινία του HBO ο Al Pacino υποδύεται τον γιατρό Jack Kevorkian που απασχόλησε τα μέσα την δεκαετία του '90 ως υπέρμαχος την ευθανασίας. Σε έναν ρόλο που δεν φοβάται να κρύψει την ηλικία του δίνει μία καταπληκτική ερμηνεία η οπoία του χάρισε και μία Χρυσή Σφαίρα. (imdb / trailer)

10. Carlito's Way (1993)


Σε γνώριμο ρόλο πρώην φυλακισμένου ο Pacino είναι ο Carlito Brigante που προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν του. Μαζί του ο Sean Penn, πρωταγωνιστούν σε μια ταινία γεμάτη δράση αλλά και ένταση. Μust see για τους φίλους των ταινιών με εγκλήματα. (imdb / trailer)

9. Insomnia (2002)


Στην αμερικάνικη εκδοχή της ομώνυμης νορβηγικής ταινίας, ο Al Pacino μαζί με την Hilary Swank ερευνούν την υπόθεση ενός φόνου στην Αλάσκα. Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή αυτήν την ταινία δεν είναι μόνο η σκηνοθεσία του C. Nolan αλλά και ο Robin Williams σε έναν ρόλο που δεν το έχουμε συνηθίσει. (imdb / trailer)

8. Donnie Brasco (1997)


Πρόκειται για αληθινή ιστορία ενός μυστικού αστυνομικού του FBI με το κωδικό όνομα Donnie Brasco τον οποίο υποδύεται ο Johnny Depp ενώ ο Al Pacino για άλλη μια φορά είναι άνθρωπος της μαφίας. Δύο αγαπημένοι μου ηθοποιοί μαζί στην ίδια ταινία όπως θα δούμε και παρακάτω με το Heat.Τι άλλο να πούμε; (imdb / trailer)

7. Heat (1995)


Al Pacino & Robert De Niro μαζί στην ίδια ταινία και μάλιστα ο ένας εναντίον του άλλου σε ρόλους αστυνομικού και ληστή αντίστοιχα. Το όνειρο κάθε φαν των δύο ηθοποιών που μπορεί να ξανάγινε πραγματικότητα το 2008 με το Righteous Kill αλλά όχι με το ίδιο αποτέλεσμα. Το Heat εκτός από δυνατές ερμηνείες είναι και καταπληκτική ταινία. (imdb / trailer)

6. Scent of a Woman (1992)



O ρόλος που του χάρισε το πρώτο Oscar της καριέρας μετά από πολλές υποψηφιότητες και επάξια καθώς δίνει μία καθηλωτική ερμηνεία ενός τυφλού άντρα που διψάει για ζωή. Χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας αυτή με το ταγκό. (imdb / trailer)

5. The Godfather III (1990)


To τρίτο μέρος της επικής τριλογίας του Francis Ford Coppola βρίσκει τον Michael Corleone γηραιότερο να προσπαθεί να βγάλει την οικογένεια από το έγκλημα αλλά και να βρει διάδοχο. Προσωπικά το βρήκα εξίσου καλό με τις υπόλοιπες δύο ταινίες και έχει ένα από τα πιο ωραία και απλά φινάλε. (imdb / trailer)

4. The Devil's Advocate (1997)


Σε αυτό το σκοτεινό θρίλερ ο Pacino δεν είναι κάποιος γκάνγκστερ ή κάποιος εγκληματίας αλλά ο ίδιος Διάβολος! Η πειστική του ερμηνεία αλλά και το φινάλε σε κάνουν να πιστεύεις πως ίσως δεν υποδύεται απλά έναν ρόλο αλλά σου μπαίνουν υποψίες για το αν όντως είναι. (imdb / trailer)

3. The Godfather II (1974)


Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νονού εξυπηρετεί το ρόλο του sequel αλλά και prequel ταυτοχρόνως. Στην ίδια ταινία θα δούμε επίσης τον Robert De Niro ως νεαρό Vito Corleone αλλά δεν θα τύχει όπως καταλαβαίνετε να μοιραστεί κάποια σκηνή με τον Al. Εξίσου καλό με το πρώτο. (imdb / trailer)

2. The Godfather (1972)


Μία από τις αρτιότερες ταινίες όλων των εποχών Ο Νονός του  Coppola αποτελεί σταθμό στην ιστορία του σινεμά με ένα σπουδαίο cast ηθοποιών να δίνουν τον καλύτερο τους αυτό. Η ιστορία που βασίζετε στο βιβλίο του Mario Puzzo  ακολουθεί την οικογένεια Corleone που προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Νέα Υόρκη ανάμεσα στις υπόλοιπες οικογένειες της Ιταλικής Μαφίας. (imdb / trailer)

1. Scarface (1983)


Στο νο.1 της λίστας μας ο Al Pacino είναι ο Tony Montana, Κουβανός μετανάστης στο Μαϊάμι που αναδεικνύεται σε βαρώνος τον ναρκωτικών. Η δράση και οι ατάκες που πέφτουν μία μετά την άλλη κάνουν αυτήν την ταινία μία από τις καλύτερες για εμένα με αποκορύφωμα τη σκηνή του φινάλε η οποία είναι πιο εθιστική και από κοκαΐνη αφού την έχω δει πάνω 322 φορές! (imdb / trailer)




Ταινίες που για λίγο δεν μπήκαν στην λίστα: Serpico, Dog Day Afternoon

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω πως οι λίστα είναι καθαρά προσωπική και οι ταινίες που έχω δει να συμμετέχει ο Al Pacino είναι 22.

Οι υπόλοιπες είναιScarecrow, Sea of Love, Frankie & Johnny, People I Know, Two for the Money, Ocean's Thirteen, 88 minutes, Righteous Kill και Stand Up Guys

Περισσότερα για την ζωή του μπορείτε να διαβάσετε στη wikipedia που αποτελεί και πηγή του άρθρου.

Μην διστάσετε να αφήσετε το σχόλιο σας από κάτω με τις δικές σας αγαπημένες ταινίες!

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου