Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Age of Uprising: The Legend of Michael Kohlhaas (2013) - Review / Κριτική


Δέκατος έκτος αιώνας. Ένας έμπορος, ο Μάικλ Κόλχαας  κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην κεντρική Ευρώπη, σηκώνοντας το ανάστημα του ενάντια στην αδικία που επικρατούσε. Το αποτέλεσμα να γίνει ένας θρύλος της ιστορίας, που ίσως εμείς να μην γνωρίζουμε αλλά φρόντισε να τον κρατήσει ζωντανό ο Γερμανός συγγραφέας Heinrich von Kleist μέσα από της σελίδες της νουβέλας του κάπου στις αρχές του 1800. Φυσικά η εξάπλωση της φήμης του δεν σταμάτησε εκεί καθώς τα κατορθώματα του μεταφέρθηκαν και στην μεγάλη οθόνη το 1969 αλλά συνεχίζουν και στις μέρες με την ενσάρκωση του ήρωα να γίνεται από τον τρομερό Mads Mikkelsen!

Στην πόλη Cevennes της Γαλλίας ζει ο Μάικλ Κόλχαας. Ο Μάικλ είναι ένας εύπορος έμπορος αλόγων που ζει μία ήσυχη ζωή με την οικογένεια του. Η ιστορία μας ξεκινάει με τον τοπικό άρχοντας να του ζητάει σαν εγγύηση δύο από τα καλύτερα άλογα για να διασχίσει το δάσος και έτσι στέλνει μαζί τους τον πιστό του υπηρέτη. Όταν όμως βρίσκει τα άλογα του σε ετοιμοθάνατη κατάσταση και τον άνθρωπο του ξυλοκοπημένο καταφεύγει στην δικαιοσύνη η οποία κάνει τα στραβά μάτια. Μην αντέχοντας την αδικία θα ξεκινήσει έναν προσωπικό πόλεμο που θα καταλήξει σε επανάσταση.


Ο Γάλλος σκηνοθέτης Arnaud des Pallières προσπαθεί να ακολουθήσει μία art house αισθητική θέλοντας να πετύχει μία αρκετά σινεφίλ ταινία. Δυστυχώς για εμάς δεν τα καταφέρνει καθώς  το έργο κινείτε σε πολύ αργούς ρυθμούς αλλά και σιωπηλούς χωρίς να έχει την δράση και την αγωνία που θα μπορούσε να έχει ένα σενάριο σαν και αυτό. Η δίωρη διάρκεια της ταινίας κουράζει αρκετά  ενώ το τέλος αφήνει το θεατή γεμάτο σκέψεις και ερωτήματα κυρίως ηθικά δείχνοντας πως μοναδικός σκοπός του έργου είναι ο προβληματισμός του καθενός. Ευτυχώς η κατάσταση σώζετε κάπως με τα εκπληκτικά τοπία και με συγκλονιστικές σκηνές όπως η γέννηση ενός αλόγου.

Βέβαια το βαρύ πυροβολικό της ταινίας είναι ο Mads Mikkelsen ο οποίος σηκώνει και όλο το έργο στις πλάτες του. Όμως όσο επιβλητική και αν είναι η μορφή του, ο ρόλος του τον περιορίζει σε έναν λιγομίλητο άντρα αρκετά συγκροτημένο που δεν μας δίνει όσα θα θέλαμε. Ευτυχώς το ταλέντο του Mikkelsen είναι αδιαμφισβήτητο και μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου του μπορεί να μας μεταφέρει τα δεινά του ήρωα.  Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στον πρωταγωνιστή μας αλλά και στο εξίσου καλό cast που οι χαρακτήρες τους  αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου.

Για τον Θρύλο του Μάικλ Κόλχαας που άνοιξε στις δικές μας αίθουσες 10 Απριλίου, όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα θυμίζουν μαύρο μεσαίωνα. Οπότε αν υπάρχει ένας λόγος που αξίζει να δει κάποιος αυτήν την ταινία είναι ο Mads Mikkelsen. "Φίλοι του Hannibal τρέξτε"

Προσωπική Αξιολόγηση: 2/5


Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου