Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Insidious: Chapter 2 (2013) - Review / Κριτική


Σαββατόβραδο, λίγο μετά τις 23:00 και ο CinemagasTV περιπλανιόταν ξανά σε σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες. Ο λόγος αυτή την φορά το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος της σειράς Insidious και επειδή μας αρέσουν και οι μεταφράσεις, Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 2. Η ιστορία συνεχίζει ακριβώς εκεί που τελειώνει η πρώτη ταινία του 2011 με την οικογένεια Lambert να προσπαθεί να ανακαλύψει τo μυστικό που κρύβεται γύρο από την παιδική ηλικία του Josh Lambert δηλαδή του πατέρα.


Οι πρώτες σκηνές που βλέπουμε είναι κάπου στο 1986 όταν ο Josh Lambert ήταν μικρός και δίνουν κάποιες εξηγήσεις για το τι θα ακολουθήσει. Η περίεργη συμπεριφορά του υποδεικνύει πως το κακό δεν έχει αφήσει σε ησυχία την οικογένεια  αλλά συνεχίζει να τους τρομοκρατεί παρά την αλλαγή σπιτιού. Η οικογένεια βρίσκετε σε μεγάλο κίνδυνο και πρέπει να να βρουν άμεσα λύση για να γλυτώσουν από τα πνεύματα που τους έχουν στοιχειώσει.

Κλασσική συνταγή για κάθε επιτυχημένο θρίλερ να έχει και συνέχεια έτσι και εδώ ο Leigh Whannell και ο James Wan επιστρέφουν μετά το ευφυέστατο πρώτο μέρος.Με budget μόλις 5 εκατ. καταφέρνουν να έχουν 16πλάσια έσοδα  προσφέροντας μια ταινία με σχεδόν ισάξιας της πρώτης."Σχεδόν ισάξια" διότι το μονοπάτι που ακολουθούν αυτή εδώ είναι λίγο διαφορετικό.

Το Δεύτερο Κεφάλαιο χωρίζετε σε 2 μέρη.

Στο πρώτο πολύ καλό μισό της ταινίας έχουμε γρήγορη πλοκή όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο Wan με τρομερές σκηνές τρόμου που σε κάνουν να πετάγεσαι από την θέση σου και τα ποπ-κορν να καταναλώνονται ασταμάτητα από το κλήμα αγωνίας που επικρατεί.

 Στο υπόλοιπο μισό όμως οι ρυθμοί  πέφτουν κατακόρυφα και η ιστορία επικεντρόνεται κυρίως στην επεξήγηση μεταφυσικών πραγμάτων όπως το παρελθόν της μαύρης νύφης.Αυτό δεν είναι και απαραίτητα και αρνητικό αλλά ο τρόπος που συμβαίνει προκαλεί σύγχυση αφού χάνετε η αίσθηση του χωροχρόνου ανάμεσα σε ταξίδια στον κόσμο των ζωντανών και των πνευμάτων.Παρόλα αυτά δόθηκαν πολλές εξηγήσεις για την πρώτη ταινία πράγμα που ευχαριστείστε την περιέργεια κάθε φαν έχοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο του Insidious.

Το σύντομο χρονικό διάστημα (2 μήνες) από το The Conjuring  την τελευταία δουλεία του James Wan ίσως ευθύνεται για το γεγονός ότι το δεύτερο μισό της ταινίας δεν ήταν τόσο καλοδουλεμένη. Βέβαια ο σκηνοθέτης έχει πάει το genre του horror  σε άλλο επίπεδο οπότε ότι και να κάνει το φέρνει εις πέρας με επιτυχία άλλωστε γιαυτό και του εμπιστεύτηκαν και το Fast & Furious 7.H σκηνοθεσία του είναι πολύ καλή και ακολουθεί τον μοτίβο των προαναφερθέντων ταινιών.


Το cast είναι σχεδόν το ίδιο από την πρώτη ταινία πέρα από κάποιες μικρές αλλαγές. Ο Patrick Wilson και η Byrne ως ζευγάρι Lambert για άλλη μια φορά είναι εκπληκτικοί. Ιδίως ο Patrick Wilson που δείχνει να είναι πλέον απόλυτα εξοικειωμένος με τους ρόλους αυτού του είδους.Σε αυτήν την ταινία το παιδάκι Ty Simpkins έχει δευτερεύον ρόλο αφού επίκεντρο της προσοχής είναι ο πατέρας του.Επίσης ευχάριστη παρουσία αποτελούν το δίδυμο Leigh Whannell (Specs) και Angus Sampson (Tucker) που δίνουν μία πιο χιουμοριστική προσέγγιση στο όλο θέμα.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα τον εισπράξεων μία τρίτη ταινία είναι αναπόφευκτη μόνο που αυτήν την φορά θα είναι χωρίς την συμβολή του James Wan στην σκηνοθεσία αφού όπως έχει δηλώσει θέλει να πειραματιστεί με άλλα κινηματογραφικά είδη.

Τέλος θα έλεγε κανείς για το Insidious: Chapter 2 ότι έχει όλα τα συστατικά για μία αξιοπρεπέστατη ταινία τρόμου.Δεν αποδήδει στο max αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν την ευχαριστιέσαι όσο δεν πάει. Εάν την έβλεπα σπίτι μου το τριαράκι ήταν σίγουρο αλλά η μεγάλη οθόνη και το πολύ καλό σύστημα ήχου που προσφέρει η κινηματογραφική αίθουσα το ανεβάζουν. Οπότε δείτε το τώρα που προλαβαίνετε. Η ταινία παίζει από τις 31/10/13 στην Ελλάδα .

Προσωπική Αξιολόγηση: 3,5/5



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου